Klotterattack inför prideparaden i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har några personer klottrat och satt upp affischer och klistermärken med nazistiska och homofoba budskap i Katrineholm. Enligt polisen attacken riktad mot pridefestivalen som arrangeras ikväll.

För första gången någonsin arrangeras på fredagen en pridefestival med tillhörande parad i Katrineholm. Detta för att främja mångfald och tolerans för HBTQ-personer. Men det är inte alla som står bakom budskapet.

Sprayat på gatan

På fredagsmorgonen fann nämligen polisen klotter, affischering och klistermärken på fem olika platser i Katrineholm.

– Det hade nazistiska och homofoba inslag. Bland annat hade man sprayat ”krossa homolobbyn” på gatan, säger Anders Gölevik, lokalpolisområdeschef i Katrineholm.

– Det var riktat mot prideparaden.

Flygblad med ett liknande budskap ska även ha lämnats ut till ett stort antal katrineholmare.

Finns det någon hotbild mot paraden?

– Vi vet att det finns meningsmotståndare till pride-rörelsen. Därför har vi en särskild polisresurs på plats. Den är enligt mig väl tilltagen och vi kommer kunna trygga den. Vi har även två poliser som kommer gå i täten av paraden, säger Gölevik.

Fyra män identifierade

Enligt honom har man identifierat fyra män under natten som är misstänkta för klottret. Ingen av männen kommer från länet och de är i mellan 25- och 50-årsåldern.

En utredning har dragits igång och de kan komma att bli misstänkta för skadegörelse. Nu ska mestadels av klottret ha sanerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.