Eskilstuna kommun går ut med en varning för bedragare som lurar äldre. Foto: SVT

Varnar för bedragare som lurar äldre

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun varnar för bedragare, som inför äldre utger sig för att vara från hemtjänsten. De ber bland annat de äldre om deras bankkort och kod för att de exempelvis behöver ekonomisk hjälp när bilen gått sönder.

Det är Eskilstuna kommun själva som via ett pressmeddelande går ut och varnar för bedragare som lurar äldre. Problemet har funnits i liknande form förut och har nu alltså dykt upp igen.

Ber om pengar

Det handlar om personer som utger sig för att jobba eller har jobbat inom hemtjänsten. De hör av sig via telefon eller kommer hem till sitt offer och ber om pengar på olika sätt.

– Det är förskräckligt att det här dyker upp igen och det blir ju en skuld och en skam för de som drabbas, säger Karin Thunberg, biträdande områdeschef för hemtjänsten.

Enligt Karin Thunberg känner Eskilstuna kommun till en handfull fall i dagsläget, men hon fyller i att det kan finnas ett mörkertal. Minst ett av fallen har polisanmälts.

”Måste kunna legitimera sig”

Eskilstuna kommun uppmanar nu de som känner sig utsatta att aldrig lämna ut sitt bankkort med kod eller föra över pengar till någon de inte känner. Man skriver också i uppmaningen att man som brukare inte ska släppa in folk som inte kan legitimera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.