Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför tycker LUF att det vore integritetskränkande med frivilliga och slumpmässiga drogtester i skolan? Hör ordförnade Jonathan Törnstrand berätta. Foto: Fanny Asplund/SVT

Protest mot drogtester – delade ut provstickor till politiker i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Eskilstunas kommunalråd drogtestades under torsdagsmorgonen på initiativ av Liberala ungdomsförbundet Sörmland, LUF.  Det var en del av deras demonstration mot majoritetens förslag om drogtester i skolan.

Socialdemokraterna och Moderaterna vill utreda om det är möjligt att göra slumpmässiga och frivilliga drogtester i högstadie- och gymnasieskolorna. Syftet är att minska den höga narkotikaanvändningen som finns i Eskilstuna.

– Vi måste göra allt vi kan för att komma till bukt med det eftersom vi vet att narkotikan göder den väldigt blodiga konflikt vi har, säger Josefine Helleday (S) kommunalråd och ordförande i trygghetsberedningen.

LUF är kritiska

Narkotikatester genomförs i skolorna redan i dag, men då oftast vid konkrekta misstankar. Nu vill den politiska majoriteten bredda urvalet i hopp om att arbeta preventivt – men att det här är rätt väg att gå är LUF Sörmland ytterst tveksamma till.

– Jag tvivlar på att det här ens går att göra frivilligt. Det är barn så unga som tolv år det handlar om och det finns ofta sociala påtryckningar från lärare om att göra det här, säger Jonathan Törnstrand ordförande LUF Sörmland.

Om man inte har något att dölja, varför ska man då undvika att ta drogtestet?

– Det blir ett väldigt läskigt samhälle att leva i, där utgångspunkten alltid är att om alla som inte har något att dölja är beredda att fläka ut sig hur mycket som helst, säger han.

Kommunalrådet Josefine Helleday är kritisk till ungdomsförbundets syn på saken.

– Jag kan tycka att LUF använder en oerhört dramatisk och i många avseenden också en vilseledande argumentation, säger Josefine Helleday (S).

”En jolle på lördagen”

Jonathan Törnstrand har tidigare uttalat sig drogliberalt och i augusti sa han i en intervju med P4 Sörmland att ”Det hade kunnat bli ett lite trevligt inslag på Fristadstorget om man tog sig en jolle på lördagen”.

– Det här handlar inte om drogliberalism eller inte, utan det här handlar om integritet. Det här är två skilda frågor som inte har med varandra att göra nödvändigtvis, säger Jonathan Törnstrand.

I klippet berättar han varför LUF Sörmland tycker att förslaget om drogtester i skolan är integritetskränkande och Josefine Helleday (S) svarar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.