Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

M-toppen vill drogtesta 10 000 kommunanställda: ”Viktig signal”

Uppdaterad
Publicerad

Alla som arbetar för Eskilstuna kommun ska drogtestas, i alla fall om Jari Puustinen (M) får sin vilja igenom. Ett utspel som kan kräva regeländringar för att bli verklighet.

– Vi behöver ta till nya verktyg i Eskilstuna för att bekämpa narkotikan, säger Jari Puustinen till SVT Nyheter Sörmland.

Förra veckan gick kommunstyrelsens vice ordförande Jari Puustinen ut i Eskilstuna-Kuriren med budskapet att han vill drogtesta kommunens över 10 000 anställda. Syftet sägs vara att ”strypa” rekryteringen till gängen.

– Givetvis kommer det här påverka marknaden, det är den jag är ute efter, säger den lokala toppolitikern.

Han hävdar att gängkriminaliteten kommer att minska på lång sikt om efterfrågan på drogmarknaden går ner.

Ingen tidsplan

Jari Puustinen beskriver att han vill se regelbundna tester. Exakt hur det ska organiseras är inte klart, men Puustinen pekar på att det finns metoder inom det privata som genomförs i stor skala. Han vill heller inte säga hur ofta anställda ska testas.

– Det får vi titta på utifrån yrkesgrupp.

Likaså är det ovisst när förslaget kan bli verklighet.

– Vi har bara pratat om och det inte finns någon tidsplan för det, säger lokalpolitikern.

Är det lagligt att drogtesta anställda?

Det finns inga hinder för privata arbetsgivare att drogtesta sina anställda. Men regeringsformen ger skydd mot ”påtvingat kroppsligt ingrepp” från det allmänna. Det innefattar drogtester för offentliganställda, även om det finns vissa undantag.

– Tyvärr har vi en lagstiftning som är skarpare för offentliganställda vilket jag tycker man bör ändra på riksnivå, säger Jari Puustinen.

Varför ska just kommunanställda testas?

– Jag är ansvarig för de som jobbar i kommunen och är arbetsgivare där. Och där tar jag ansvar. Det är en viktig signal.

SVT Nyheter har sökt justitieministern och partikollegan Gunnar Strömmer som har avböjt att kommentera förslaget.

Hör Jari Puustinen bemöta kritiken mot förslaget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.