Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De råder olika politiska åsikter om drogtester inom kommunen. I klippet: Miljöpartiets gruppledare och kommunalrådet Jari Puustinen (M) uttalar sig i frågan. Foto: SVT

Drogtester vid nyanställning i Eskilstuna kommun utreds

Uppdaterad
Publicerad

Drogtester vid nyanställning och fler frivilliga drogtester bland kommunanställda – de förslagen utreds nu av Eskilstuna kommun. Det råder dock delade meningar om hur långtgående testning man vill se.

– Vi som Sörmlands största arbetsgivare behöver visa och stå upp för att vi har nolltolerans mot droger i Eskilstuna. Det finns ett stort signalvärde i det, säger Marie Svensson (S), ordförande i personalutskottet som utreder möjligheten att göra fler tester.

I nuläget genomförs drogtester när det finns misstanke om att personal är drogpåverkad. Om, och i så fall när, de frivilliga testerna samt test vid anställning blir verklighet är oklart, ännu är inget beslut fattat.

Kommer att ta tid

– Det är inte något som kommer ske nu under hösten, utan det tar längre tid än så. De rent praktiska aspekterna tar tid och vi behöver hitta modellen först tillsammans med facken.

Kommunalrådet Jari Puustinen (M), gick nyligen ut med att han vill att kommunen ska kunna gå ännu längre och drogtesta alla anställda – alltså runt 10 000 personer. Men Puustinen påpekar själv att det skulle kräva en lagändring, och därmed är det i nuläget inte aktuellt.

MP: ”Ingen evidens”

Miljöpartiet anser dock inte att utökade drogtester är rätt väg att gå.

– Det finns ingen evidens för att generell drogtestning skulle leda till minskad drogförsäljning alternativt minskat missbruk. Det är en lek med ord att prata om frivillig testning. Personalen är i en beroendeställning och det kan göra det svårt att avstå, säger Mohamed Abdukani, gruppledare i Eskilstuna.

I klippet: Marie Svensson (S), Jari Puustinen (M) och Mohamed Abdukani (MP) om drogetster av kommunanställda.

Drogtester inom offentlig sektor

  • Regeringsformen begränsar den offentliga sektorn att drogtesta sina anställda genom skydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp, som drogtestning (2 kap. 6 § regeringsformen).
  • Lagen om offentlig anställning ger offentliga arbetsgivare rätt att beordra en hälsoundersökning, som innefattar drogtestning. Det kräver dock att det anges i kollektivavtal eller att det föreskrivs av regeringen (30 § lag om offentlig anställning).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.