Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här frågas Marie Gustavsson, verksamhetsutvecklare för elevhälsan, ut om skrivningen på kommunens hemsida. Foto: Henrik Friberg/SVT

Karlskrona kommun hotar med straff om elever säger nej till frivilligt drogtest

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun har under flera år via sin hemsida hotat med straff för de elever som tackar nej till frivilliga drogtest.

– Tyvärr har det blivit fel, säger Marie Gustavsson, verksamhetsutvecklare för elevhälsan.

På Karlskrona kommuns hemsida står det att den elev som avstår det slumpvisa drogtestet inte får delta i praktiska moment eller göra APL, arbetsplatsförlagt lärande, om testerna genomförs i samband med dessa moment.

Hotet om straff för de elever som tackar nej till det frivilliga drogtest går helt emot JO:s, justitieombudsmannens, uttalande om att drogtestet måste vara frivilligt och att stat eller kommun inte får uppträda på ett sätt så eleven uppfattar sig vara tvungen att gå med på provtagningen.

Drogtester på Karlskronas skolor

Felaktig skrivning

Marie Gustavsson är verksamhetsutvecklare för elevhälsan och säger att den felaktiga skrivningen kan ha legat på hemsidan så länge som tre till fyra år.

– Vi måste rätta till det här så det stämmer, säger hon.

Efter SVT:s rapportering har nu Karlskrona kommun tagit bort den felaktiga skrivningen.

Uttalande från Justitieombudsmannen (JO):

  • Enligt lag är varje medborgare skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp från det allmänna, både på statlig och kommunal nivå.
  • Enligt ett uttalande från JO är ett urinprov att betrakta som ett kroppsligt ingrepp.
  • Ett drogtest som genomförs genom urinprov måste därför vara frivilligt, annars bryter det mot lagen.
  • JO menar även att urinprovet kan vara påtvingat om en företrädare för det allmänna uppträder på ett sådant sätt att eleven uppfattar sig vara tvungen att gå med på en provtagning.
  • Det ställs därmed stora krav på den berörda personalen att säkerställa att elevens medverkan är i egentlig mening frivillig och att eleven inte känner sig pressad att lämna prov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drogtester på Karlskronas skolor

Mer i ämnet