Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man har möjligheten att avstå, säger Andreas Glingfors efter kritiken mot de frivilliga drogtesterna på Karlkronas skolor. Se hur ett skolbesök går till i klippet. Foto: SVT

Socialpedagogen om kritiken mot skolornas drogtester i Karlskrona: ”Vi är tydliga”

Uppdaterad
Publicerad

Socialpedagogen Andreas Glingfors är ansvarig för drogtesterna i Karlskrona kommuns gymnasieskolor. Han var en av dem som genomförde testerna i eleven och liberalen Alfons Carlssons klass, som rasar mot att de inte informerats om att testen är frivilliga.

– Vi är tydliga med att eleverna ”erbjuds” att göra drogtestet, säger Andreas Glingfors.

Drogtesterna lämnas som urinprov och presenteras i klassrummen som ”generella frivilliga drogtester”.

Att eleven vet om att de är frivilliga, och framför allt att eleven känner att de är frivilliga på riktigt, är viktigt. Det har JO, justitieombudsmannen, flera gånger slagit fast då ett ofrivilligt urinprov annars skulle räknas som påtvingat kroppsligt ingrepp vilket strider mot lagen.

Drogtester på Karlskronas skolor

Genomför drogtester i Karlkronas klasser

I över tre år har socialpedagogen Andreas Glingfors genomfört drogtester i gymnasieklasser i Karlskrona kommun. Han minns inte det specifika tillfället i Alfons Carlssons klass, men menar att de är tydliga i mötena med eleverna att testerna är frivilliga. Informationen efter tre års arbete går på rutin.

– Presentationen går som på en bandinspelning och det är så här vi presenterar det, säger Andreas Glingfors.

Så går ett drogtest till – se i klippet ovan.

Hör kommunalrådet Börje Dovstad  om testerna.

Uttalande från JO, Justitieombudsmannen

Enligt lag är varje medborgare skyddade mot påtvingat kroppsligt ingrepp från det allmänna, både på statlig och kommunal nivå.

Enligt ett uttalande från JO är ett urinprov att betrakta som ett kroppsligt ingrepp.

Ett drogtest som genomförs genom urinprov måste därför vara frivilligt, annars bryter det mot lagen.

JO menar även att urinprovet kan vara påtvingat om en företrädare för det allmänna uppträder på ett sådant sätt att eleven uppfattar sig vara tvungen att gå med på en provtagning.

Det ställs därmed stora krav på den berörda personalen att säkerställa att elevens medverkan är i egentlig mening frivillig och att eleven inte känner sig pressad att lämna prov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drogtester på Karlskronas skolor

Mer i ämnet