Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när eleverna får reda på att testerna är frivilliga – och varför vissa kan tycka att det känns jobbigt att bli utlottad. Foto: Henrik Friberg/SVT

Eleverna om drogtesterna: ”Är de frivilliga?”

Publicerad

De slumpmässiga drogtesterna som genomförs på gymnasieskolorna i Karlskrona måste vara frivilliga – annars bryter de mot lagen.

– Jag trodde att de som blev utvalda var tvungna att göra drogtesterna, säger eleven Linnea Forsbrand.

Alla de elever som SVT Nyheter Blekinge pratar med vet inte att de slumpmässiga drogtesterna är frivilliga.

– Är de frivilliga? Jag trodde att de som blev utvalda var tvungna att göra drogtesterna, säger eleven Linnea Forsbrand.

Drogtester på Karlskronas skolor

Istället är uppfattningen att de som blir utlottade måste genomföra drogtestet. De tycker alla att skolan kan bli bättre på att informera om vad som gäller.

– Absolut, så man har mer koll, säger eleven Linnea Larsson.

Uttalande från Justitieombudsmannen (JO):

  • Enligt lag är varje medborgare skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp från det allmänna, både på statlig och kommunal nivå.
  • Enligt ett uttalande från JO är ett urinprov att betrakta som ett kroppsligt ingrepp.
  • Ett drogtest som genomförs genom urinprov måste därför vara frivilligt, annars bryter det mot lagen.
  • JO menar även att urinprovet kan vara påtvingat om en företrädare för det allmänna uppträder på ett sådant sätt att eleven uppfattar sig vara tvungen att gå med på en provtagning.
  • Det ställs därmed stora krav på den berörda personalen att säkerställa att elevens medverkan är i egentlig mening frivillig och att eleven inte känner sig pressad att lämna prov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drogtester på Karlskronas skolor

Mer i ämnet