Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi fick aldrig veta att vi fick säga nej, säger eleven och liberalen Alfons Carlsson. Se mer i klippet om kritiken mot drogtester på Karlkronas skolor. Foto: Henrik Friberg/SVT

Ungliberalen Alfons Carlsson i Karlskrona rasar mot skolans drogtester: ”Svin” som höll ”fascisttal”

Uppdaterad
Publicerad

Frivilliga drogtest i gymnasieskolorna är inte frivilliga – det menar eleven och ungliberalen Alfons Carlsson vars klass nyligen fick genomgå testet.

– Vi fick aldrig veta att vi fick säga nej, säger han.

Karlskrona kommun genomför frivilliga drogtester på sina gymnasieskolor. Under ett läsår lottas 35 klasser ut och beroende på hur stora klasserna är lottas runt fyra till sex elever ut som erbjuds att göra drogtestet.

Men enligt Alfons Carlsson, som är ordförande i Liberala ungdomsförbundet i Blekinge och läser på estetiska programmet, framgick det inte innan utlottningen av elever att testet var frivilligt.

Drogtester på Karlskronas skolor

– Det är därför jag reagerar så starkt för om det inte hade varit frivilligt, hade det varit en inskränkning mot vår grundlag, säger Alfons Carlsson.

Svin och fascisttal

Han reagerade starkt på sociala medier efter att drogtester utförts i hans klass. Han kallade socialpedagogerna för svin och menade att de höll ett fascisttal innan lottningen av eleverna.

– Eftersom det inte framkom att det var frivilligt tyckte jag att det var en så enormt grov integritetsinskränkning att det rättfärdigade detta ordval, säger Alfons Carlsson.

Här kan du höra vad det liberala kommunalrådet anser om ordvalen.

Hör även socialpedagogen Andreas Glingfors om kritiken att drogtestet inte är frivilligt.

Uttalande från Justitieombudsmannen (JO):

Enligt lag är varje medborgare skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp från det allmänna, både på statlig och kommunal nivå.

Enligt ett uttalande från JO är ett urinprov att betrakta som ett kroppsligt ingrepp.

Ett drogtest som genomförs genom urinprov måste därför vara frivilligt, annars bryter det mot lagen.

JO menar även att urinprovet kan vara påtvingat om en företrädare för det allmänna uppträder på ett sådant sätt att eleven uppfattar sig vara tvungen att gå med på en provtagning.

Det ställs därmed stora krav på den berörda personalen att säkerställa att elevens medverkan är i egentlig mening frivillig och att eleven inte känner sig pressad att lämna prov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drogtester på Karlskronas skolor

Mer i ämnet