Foto: SVT

Kommunanställd stal över en kvarts miljon

Publicerad

En tidigare anställd straffas nu för att ha stulit totalt över en kvarts miljon kronor från sin arbetsgivare Katrineholms kommun.

Vid flera tillfällen, med start hösten 2017 till augusti i fjol, har personen fört över totalt 257 054 kronor från kommunens bankkonto till sitt eget.

Avslöjades genom internkontroller

Susanne Sandlund, ekonomi- och personalchef Katrineholms kommun.

Stölderna kunde utföras genom att personen manipulerade ett datorprogram och på så sätt kunde byta ut den rättmätiga mottagarens kontonummer mot sitt eget. Därmed kunde personen betala ut pengar till sig själv.

– Det är en teknisk lösning som är lätt att hantera om man kan systemen, säger kommunens ekonomi- och personalchef Susanne Sandlund.

Den anställde avslöjades genom internkontroller och när kommunens leverantörer hörde av sig och undrade varför de inte fått betalt.

Personen har nu fått strafförelägganden om att betala dagsböter för tre fall av trolöshet mot huvudman och tre fall av bedrägeri, skriver Katrineholms-Kuriren som var först med att berätta om nyheten.

Arbetar inte kvar

Susanne Sandlund säger att kommunen har skärpt sina säkerhetsrutiner för att förhindra att något liknande händer igen.

– Vi har vidtagit flera åtgärder och den största är att registrering av ny leverantör nu alltid ska godkännas av två personer.

Personen har betalat tillbaka pengarna och arbetar inte längre kvar i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Katrineholm

Mer i ämnet