Kommunen vill riva hus i Folkesta

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex år vill Eskilstuna kommun börja riva de hus i Folkesta som man löst in, för att frigöra mark till en logistikpark.

Det var för sex år sedan som kommunen meddelade sina byggplaner för villaområdet Folkesta. Husen skulle rivas för att bli industrimark. Men trots att många tvingades lämna sina hem och sälja sina hus till kommunen, har ingenting hänt ännu.

– Jag går inte på tvång, som jag känner att det har varit ... Jag har en så stark anknytning hit och min fru mår inte bra.  Hon är sjuk alltså. Det finns ingen plan på att flytta, säger Peter Andersson, husägare i Folkesta.

spökstaden i folkesta

Ingenting har hänt

Idag är det bara tre hus i Folkesta som ägs av privatpersoner, femton av de tjugoåtta husen står tomma och resten är rivningskontrakt som hyrs ut av kommunen. 2016-2017 löper kontrakten ut och hyresgästerna blir då uppsagda, annars inträder besittningsskyddet. Hittills har två hyresgäster själva valt att säga upp sina kontrakt. 

– Det är tråkigt och ledsamt. Framförallt känner man en osäkerhet på allting. De kan ju inte riva husen. I alla fall inte kedjehusen som jag bor i. De sitter ju ihop. Jag har svårt att se hur det ska gå till, säger Peter.

Läs mer: Folkestabor kräver skadestånd – och löfte om att få bo kvar

Planerna dammas av

Kommunens samhällsbyggnadsdirektör har en annan uppfattning och berättar att det är stor efterfrågan på industrimark och det är därför som planerna för området dammas av.

– Vår tanke nu är att gå in med en ansökan om planbesked för att planera för näringslivsverksamhet i det här området som vi pekat ut i översiktsplanen, säger Kristina Birath, miljö och samhällsbyggnadsdirektör.

Hur länge kommer husen att stå kvar?

– Vi kommer att gå vidare och se om vi kan riva de som inte är bebodda efter att hyresgästerna flyttat ut, säger Krisitna Birath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

spökstaden i folkesta

Mer i ämnet