Två högstadieskolor räcker inte till, menar Johan Söderberg (S). Därför vill man göra en tillbyggnad på Tallåsskolan. Foto: SVT

Hinder på vägen för utbyggnad av skola i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Två högstadieskolor räcker inte till, menar kommunen. Därför vill man göra en tillbyggnad på Tallåsskolan men nu har utbyggnaden stött på patrull.

Idag finns det två högstadieskolor väldigt nära varandra i Katrineholm. Dagens namn på de båda skolorna är Järvenskolan Södra och Järvenskolan Tallås (tidigare Tallåsskolan). Detta är dock inte tillräckligt enligt kommunen.

– Vi får fler barn och ungdomar i våra verksamheter och då behöver vi tillskapa nya lokaler, säger Johan Söderberg (S), ordförande i bildningsnämnden.

Kommunen funderar redan på alternativ

Kommunens förslag är att bygga en tillbyggnad på Tallåsskolan, men förslaget har stött på patrull. Länsstyrelsen säger nämligen att Tallåsskolan har så speciella arkitektoniska kvalitéer att det inte går att bygga hur som helst. Om det skulle gå så långt som att kommunen inte får genomföra någon tillbyggnad alls blir det omstart av byggplanerna.

– Då får vi helt enkelt titta på andra möjligheter, säger Johan Söderberg (S). Det finns ju tankar om fristående enheter också.

Senare inflyttning än planerat

Även om kommun och länsstyrelse har olika synpunkter så är det ingen helt låst situation. En dialog pågår mellan parterna. Det arbetet tar dock tid.

– Det troliga är väl att höstterminen 2021 är den tidigaste starten för den här skolan, enligt Söderberg. Sannolikt kan det dröja ytterligare en tid.

Söderberg berättar att det delvis beror på diskussionerna med länsstyrelsen, men markundersökningar har också försenat projektet. Risken är också att bygget blir dyrare.

– Det kan det mycket väl bli, säger Söderberg.

En orsak till ökade kostnader är att anslutningen mellan den befintliga byggnaden och tillbyggnaden var tvungen att ritas om efter Länsstyrelsens synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.