Foto: SVT

Köttfria dagar i skolorna åter aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan blossade debatten om köttfria dagar i skolorna upp i och med kampanjen Köttfri måndag, men det stannade oftast vid en diskussion. Nu, i och med den senaste tidens hästköttslarm, har dock köttfrågan än en gång blivit ett hett ämne.

På flera platser i Sörmland, Östergötland och på Gotland har man under åren haft förslag om att införa köttfria dagar men oftast har det röstats ner. Inte sällan har det använts argument som att ingen tvingar vegetarianer att äta kött, och att det inte är politikernas sak att lägga sig i vad folk äter. I Katrineholm bestämde man sig dock för ett år sedan att införa en helt köttfri dag i veckan på alla skolor och förskolor i kommunen.

– Det är helt okej, säger Hanna Lundgren, elev på Tallåsskolan i Katrineholm, men själv tycker hon att kött är godare.

Det är inte många elever som vet varför de har en köttfri dag varje vecka.

– Vi tittade på hur världen ser ut i dag och ville vara lite mer miljömedvetna, säger Camilla Wiström, kostchef i Katrineholms kommun.

Men hon medger att det inte har varit helt problemfritt.

– Jag hade väl hoppats på lite bättre engagemang från början, men nu har ju den här debatten med hästköttsskandalen kommit upp. Det kanske kan leda till att fler tycker att vi har gjort ett bra val att lägga in en köttfri dag.

Många elever väljer också att gå någon annanstans för att äta om det som serveras inte passar, särskilt högstadie- och gymnasieelever.

– Beroende på hur matsedeln ser ut så är närvarofrekvensen olika, säger Camilla Wiström.

En av de första skolorna i landet som nappade på kampanjen Köttfri måndag var Donnergymnasiet i Klintehamn på Gotland. Där infördes detta redan 2010. I dag har man inte längre nån bestämd köttfri dag i veckan, men frågan lever kvar.

– För två år sedan när vi hade den här köttfria måndagen så blev det livliga diskussioner i alla klasser om vad som är rätt och fel, och ifall det faktiskt var en överkonsumtion. Jag tycker att det är synd att vi inte har den dagen längre, med tanke på att man ser i statistiken vilket stort problem det fortfarande är, säger Johanna Barre, elev på Donnergymnasiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.