Kraftig ökning av TBE i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många fall av den farliga smittan anmälda i Mälardalen. Nu rekommenderar smittskyddsläkare att alla bör se över sitt TBE-skydd.

I augusti anmäldes 83 fall av TBE i hela landet, vilket kan jämföras med i snitt 56 fall i snitt under motsvarande period de senaste tio åren, det visar färska siffror från Folkhälsomyndigheten. De flesta fallen är anmälda i landets östra delar. Länge har Sörmland och trakterna runt Mälaren varit det område i Sverige där risken att drabbas av TBE är som störst.

Fortsätter vara aktiva

Eftersom fästingarna kommer att vara aktiva till dess att temperaturen sjunker under fem grader uppmanar myndigheten de som vistas i naturen att fortsätta skydda sig.

Christina Kallings-Larsson, smittskyddsläkare vid Landstinget Sörmland, följer utvecklingen vecka för vecka och är inte förvånad över ökningen.

– De flesta fallen kommer in sent under sommaren och vi rekommenderar alla att se över sitt TBE-skydd, säger hon.

TBE

Visa

TBE är en fästingburen virussjukdom som kan orsaka hjärninflammation (tick borne encephalitis). De flesta tillfrisknar helt, men cirka en tredjedel får kvarvarande symtom eller besvär i form av minnesförluster, trötthet och i några få fall bestående förlamning. Även dödsfall har förekommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer