Internerna använde sig av tandborstar och rakblad från engångsrakhyvlar vid gisslantagandet, säger chefen för Hällbyanstalten Peter Kjellin. Foto: SVT

Kriminalvårdschefen om gisslandramat: ”Ser inte att något brustit”

Uppdaterad
Publicerad

Under gisslandramat på Hällbyanstalten användes rakblad som vapen mot kriminalvårdarna. Enligt kriminalvårdschefen Peter Kjellin har de intagna tillgång till rakblad, men han ser inte att kriminalvården har brustit.

På Hällbyanstalten har man under torsdagen börjat återgå till vardagen efter gårdagens händelser där två kriminalvårdare hölls gisslan.

Tar hand om personalen

– Vi försöker ta hand om vår personal på bästa sätt. Vi har vår egen krisstödsgrupp som tar hand om dem som har varit direkt inblandade, men även dem som inte har varit i tjänst och som känner att de behöver prata, säger Peter Kjellin. 

Hur mår de kriminalvårdare som hölls gisslan? 

– De mår förvånansvärt bra. Men det kan ju vara så att det går en tid innan tankarna och känslorna kommer. Så vi kommer att följa upp detta, säger Peter Kjellin.

Håller inte med om att något brustit

Enligt kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm har något brustit, vilket lett till gisslandramat. Peter Kjellin menar dock att så inte är fallet. 

– Initialt ser inte jag att något har brustit, men det får utredningen visa, säger han.

De intagna har tillgång till engångsrakhyvlar, vilket ska ha använts till de egentillverkade vapnen som användes under gisslandramat. Enligt Peter Kjellin har man rutiner kring dessa.

– Vi visiterar varje dag och skulle någon ha mer än den rakhyvel man ska använda så tar vi in den, säger Peter Kjellin.

Hör honom berätta i klippet ovan hur de intagna tillverkade de vapen som användes vid gisslandramat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.