Foto: TT

Krisbreven till landstinget – ”vårdavdelning kan stängas”

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom Landstinget Sörmland ser ut att bli allt djupare. De senaste veckorna har två brev skickats till den politiska ledningen där överläkare och verksamhetschefer ifrågasätter hur två kliniker ska bedrivas till hösten.

De två breven kommer från överläkare på kirurgkliniken och verksamhetschefen på infektions- och lungkliniken, båda på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Klinikerna är två av dem där flera sjuksköterskor sagt upp sig.

”Saknar 18 av 31 sjuksköterskor”

”Den 23 augusti kommer vi att stå inför faktum att vi saknar 18 av 31 sjuksköterskor på kliniken (1 täcks av hyrsköterska tom 31/12-16) och verksamheten måste kraftigt reduceras.”, skriver verksamhetschefen vid infektionskliniken i brevet.

Vårdupproret

Chefen ifrågasätter också vilka patientgrupper som ska prioriteras och vilka sjukdomar som ska prioriteras bort till förmån för andra. Dessutom räknar han upp en rad satsningar och utvecklingsaktiviteter som, enligt honom, inte kommer vara möjliga på grund av personalläget. Brevet är skrivet i början av juni.

Oro på kirurgkliniken

Överläkarna på kirurgkliniken ser även de att hösten kan bli problematisk.

”Som vi alla är väl medvetna om är bristen på vårdplatser i Sörmland katastrofal [...] Beträffande de kirurgiska vårdplatserna på Mälarsjukhuset så kommer vi i höst efter att alla uppsägningar träder i kraft bara att ha 4 sjuksköterskor kvar vilket förstås betyder att i praktiken finns i september ingen kirurgisk vårdavdelning kvar på länets största sjukhus”, skriver överläkarna.

”Inte fått några svar”

De anser nu att man är tvungen att bemanna kliniken med sjuksköterskor från bemanningsföretag.

I brevet (som är daterat till 14 juni) skriver överläkarna även att de sedan länge sökt svar på sina frågor från ledningshåll, men inte fått några svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet