Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Erik Kammerland/SVT

Här serveras äldre i Strängnäs av nya måltidsvärdar: ”Aptiten har blivit bättre”

Uppdaterad
Publicerad

På äldreboendet Kristinagården i Strängnäs satsar man just nu på måltidsvärdar. Målet är att öka aptiten hos de äldre, minska matsvinnet och öka kunskapen om måltidens betydelse hos personalen.

Måltidsvärdarna har under projektets gång avlastat ordinarie omvårdnadspersonal med måltidsservering och ta emot önskemål från de boende och hanterat övriga livsmedelsinköp.

– Vi har hört att det uppskattas av våra boenden som också stannat kvar längre vid matborden. Vi upplever också att aptiten blivit bättre bland de boende, även om vi inte har några mätbara resultat, säger Johanna Carlsson verksamhetsutvecklare på Kristinagården.

Kostat miljonbelopp

Det hela har kostat 1,6 miljoner kronor och har finansierats, med medel som används till samarbeten mellan kommunala verksamheter.

– Vi tittade på andra alternativ men kom fram till att måltidsvärdar var det mest intressanta och relevanta just nu, säger Johanna Carlsson.

Hör Johanna Carlsson berätta om satsningen i klippet ovan.

Johanna Carlsson, verksamhetsutvecklare, säger att satsningen kostat 1,6 miljoner kronor. Foto: Erik Kammerland/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.