Samhalls lokaler i Köping, där personer med olika typer av funktionsnedsättning jobbar, anmäldes tidigare i år till Arbetsmiljöverket. Foto: SVT

Anställd på Samhall: ”Ingen av oss mår bra här”

Publicerad

Statliga Samhall startade med uppdraget att erbjuda skyddat arbete åt personer med olika slags funktionsnedsättningar. Men arbetsgivaren tar inte längre hänsyn till individuella förutsättningar. Det menar nu en anställd i Sörmland.

– Jag är väldigt ledsen och besviken på att Samhall har blivit så här. Vi som jobbar på Samhall har faktiskt något funktionshinder och det är inte rättvist att vi ska behöva må så här dåligt varje dag.     

Barbro, som egentligen heter något annat, har valt att berätta anonymt, av rädsla för repressalier från arbetsgivaren.

Känner inte att cheferna lyssnar

Hon började på Samhall för många år sedan, när företaget erbjöd lättare monterings- och tillverkningsjobb.

– Där trivdes jag jättebra! Till och med arbetsledarna var glada och positiva och förstod en, och man mådde bra, säger Barbro.

Men hon upplever att Samhall i dag blivit en helt annan arbetstplats, med tunga jobb och hård press mot de anställda.

– Nu mår ingen bra här på Samhall. Vi sliter och sliter, och vi känner inte att våra chefer lyssnar på oss. Det känns ibland som att vi är som robotar, som slängs hit och dit, säger hon.

”Vi pressar inte våra anställda”

Yvonne Westman, distriktschef Samhall. Foto: Samhall

Samhall håller inte med om kritiken.

– Vi pressar inte våra anställda. Det är ju beklagligt om hon upplever det så. Där måste vi ju vara mer lyhörda. Varje individ måste få utvecklas på arbetsplatsen, och det är ju allvarligt om medarbetare tycker att det inte är så, säger Yvonne Westman, distriktschef på Samhall.

Hon delar inte bilden av att det blivit sämre för de anställda.

– Min bild är att det har blivit bättre. Det kan vi ju se på både sjuktal och nöjdhet bland medarbetarna. Och vi blir ju ständigt bättre på att jobba med arbetsmiljön, säger hon.

Vill se bättre villkor

Barbro trivs i grunden med sitt jobb på Samhall. Men nu kräver hon att någonting görs för att förbättra villkoren för henne och hennes arbetskamrater. 

– Vi vill ha hjälp nu. För det får inte vara så här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.