Foto: Privat/Fredrik Sandberg/TT

Kunder hittade levande larver i knäckebröden

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen senaste månaden har det förekommit larver i knäckebröd som köpts i Eskilstuna.

– Jag har jobbat i 20 år i den här branschen, och det är första gången jag har varit med om att någon hittat det i knäckebrödspaket, säger butikschef Erik Fagerlind.

Under senaste månaden har det vid flera tillfällen hittats levande larver i knäckebrödspaket som köpts från Hemköp i centrala Eskilstuna. Det handlar troligen om skadedjuret mott.

– När vi fick kännedom om det här så kasserade vi alla produkter från det märket, säger Erik Fagerlind.

Enligt butikschefen rensades hyllorna och städades enligt de rutinerna butiken har. Personalen gjorde även stickprov av andra märken som låg på samma hylla, men där har inga skadedjur hittats.

Kontakta leverantören

– Vi kommer att kontakta leverantören så att de får reda på det här, vi gör även en intern rapport, säger Erik Fagerlind.

Butikschefen berättar att det är mycket mer vanligt att larver av mott upptäcks i mjöl och müslipaket.

– Jag har jobbat i 20 år i den här branschen och det är första gången jag har varit med om att någon hittat det inuti ett knäckebrödspaket, säger han.

Vad tänker du om att det här har hänt?

– Det är olyckligt att det händer, men det är fortfarande livsmedel vi arbetar med. Jag har arbetat i sex olika butiker, och problem med mott har förekommit i alla, säger han.

Mott utvecklas från larver till fjärilar. Foto: Wikipedia

Inte ovanliga

Joakim Meuller Bäckman är statsinspektör på Livsmedelsverket. Foto: Livsmedelsverket

Joakim Meuller Bäckman är statsinspektör på Livsmedelsverket. Han bekräftar att det är ovanligt med mott i just brödpaket, men att insekten i sig inte är ovanlig.

– Det händer. Vi har insekter överallt runt omkring oss och ibland tar de sig in och hamnar på ställen där vi inte tycker att de ska vara. Mottlarverna blir till flygfän och kan ta sig in i förpackningar i transporten, butiken eller hos producenten. Det kan också vara så att det finns hemma i skafferiet hos kunden, säger han.

Är det farligt om man råkar äta några larver?

– Nej, det finns inget som pekar på att de är farliga att äta. Mjölmott har funnits i alla tider, de är inte giftiga, säger Joakim Meuller Bäckman.

Insekter i mat rör ofta upp känslor hos konsumenter.

Etnologen Lars Kaijser vid Stockholms universitet menar att de reaktionerna väcker frågor om hur långt ifrån vår konsumtion av föda är från varifrån maten faktiskt kommer.

– I den moderna världen är vi ganska avskilda från produktion och distribution av mat. Vi vill inte veta något om slakt eller andra processer kring maten.

Han påpekar också att vi vill äta sådant som är dött.

– Levande mat kan knyta an till tankar på levande djur. Om det är farligt eller inte att äta har inte så mycket med saken att göra, det handlar mer om äckelkänslor, säger Lars Kaijser.

Så gör du om du hittar insekter i maten

Se över ditt eget skafferi – om varan har stått där ett tag kanske insekterna inte alls följde med från butiken utan redan fanns hemma hos dig.

Kontakta livsmedelsinspektören i din kommun. Hen finns oftast på kommunens miljökontor.

Kontakta butiken där du köpte produkten så att insekterna kan spåras. Butiken kan kontakta producenten om det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.