ARKIV. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Björn Lindgren/TT

Kvinna åtalas för att ha tiggt pengar utan tillstånd i Eskilstuna

Publicerad

För första gången åtalas nu en person för att ha brutit mot ordningslagen genom att ha tiggt pengar i Eskilstuna utan tillstånd.

Enligt åklagaren ska kvinnan ha bedrivit passiv penninginsamling, som den juridiska termen lyder, på Kungsgatan i centrala Eskilstuna.

Sedan sommaren 2019 är det bara den som skaffat tillstånd att tigga som får göra det på ett antal utvalda platser i staden.

Kvinnan misstänks nu för att ha brutit mot ordningslagen och riskerar att få betala 800 kronor i böter om hon fälls. Åklagaren lutar sin bevisning på att en polisman sett kvinnan sitta på platsen och bedrivit penninginsamling utan tillstånd. Kvinnan förnekar brott.

– Jag känner bara till ett fall tidigare där en kollega utfärdat strafföreläggande men eftersom personen förnekar kan man inte göra det i det här fallet, säger åklagaren Maria Nilsson.

Nu kommer Eskilstuna tingsrätt att avgöra målet men någon tid för förhandlingar är inte satt.

– Jag anser att det finns bra bevisning, säger Maria Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.