Trebarnsmamman Ionela Tamas beskriver hur hon kände när hon i måndags gick till polisstationen tillsammans med personal från stadsmissionen för att hämta ut sitt tiggeritillstånd. Foto: SVT

Ionela Tamas, 36, beviljad tillstånd: ”Jag började gråta”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det två veckor sedan det omdiskuterade tillståndskravet för tiggeri infördes i Eskilstuna. Och flera människor har nu polisbeslut på att de har rätt att be om pengar.

Den 1 augusti trädde den nya bestämmelsen om passiv pengainsamling i kraft. Nu krävs alltså tillstånd som utfärdas av polisen.

Trebarnsmamman Ionela Tamas beskriver hur hon kände när hon i måndags gick till polisstationen för att hämta ut sitt tiggeritillstånd.

– Jag blev jätteglad och började gråta, säger Ionela Tamas.

Tillståndet kostar 250 kronor och Therese Lekander från Eskilstuna stadsmission följde med när personerna hämtade ut sina tillståndsbevis.

– Som stadsmission betalar vi inte sådana här avgifter men vi finns till som stöd i myndighetskontakter, säger Therese Lekander.

Enligt henne är flera av de som just nu tigger i Eskilstuna rudarer, en romsk minoritetsgrupp i Rumänien.

Tillståndet måste kunna visas upp

Ionela berättar att hennes man tidigare också bad om pengar i Eskilstuna, men har åkt hem till Rumänien efter att ha blivit sjuk.

Tillståndet måste kunna visas upp av den som tigger på polisens begäran, men även om polisen har beviljat tillstånd så har markägaren rätt att be personen lämna platsen.

Rumänien är ett av EU:s fattigaste länder.

Sedan början av 1990-talet uppskattas mellan tre och fem miljoner rumäner ha lämnat landet för att försöka tjäna pengar, främst i andra EU-länder.

Romer är överrepresenterade bland de som lever i fattigdom.

Stereotypa, negativa föreställningar om romer är mycket vanliga i samhället.

Källa: Utrikesdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggeritillstånd i Eskilstuna

Mer i ämnet