Minst tio kommuner i landet kan komma att införa begränsningar mot tiggeri. Foto: TT

Flera kommuner vill införa tiggeriförbud

Publicerad

Fyra kommuner i landet har begränsat eller förbjudit tiggeri på vissa platser. Och det kan bli ännu fler, det visar en rundringning som Ekot har gjort.

Vellinge kommun i Skåne var först i landet med att införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Sedan dess har Eskilstuna, Katrineholm och Sölvesborg följt efter och begränsat eller förbjudit tiggeri på vissa platser.

– Syftet har ju primärt varit att tvinga fram en kontakt med samhället och i förlängningen att få bort människor som befinner sig i den här situationen från våra gator, har Jimmy Jansson (S) tidigare sagt till SVT Sörmland.

Tiggeritillstånd i Eskilstuna

Många kommuner kan införa förbud

Ekots rundringning visar att tiggerförbud kan komma att bli aktuellt i flera kommuner. Kommunstyrelsens ordförande i tio kommuner svarade att man kan komma att införa någon typ av begränsning av tiggeri.

Ytterligare 16 kommuner svarade att begränsningar kan bli aktuella i framtiden. Vissa kommuner avvaktar och vill se hur det fungerar i de kommuner som redan infört begränsningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggeritillstånd i Eskilstuna

Mer i ämnet