Enligt Inspektionen för vård och omsorg borde kvinnan fått blodförtunnande från ortopedkliniken på Mälarsjukhuset. Foto: TT

Brister i vården: Läkarmiss ledde till hjärtstopp

Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern fick inte blodförtunnande utskrivet av ortopedläkare vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Hennes man anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att kvinnan bland annat fått en stroke.

Av Ivo-anmälan framgår att kvinnan hade fått en spricka i knäskålen två veckor innan hon skulle flyga till USA i maj år 2017.

– Min fru undrade om det fanns några risker i och med att hon skulle flyga, och läkarna sa att det fanns en risk för blodpropp, berättar kvinnans man, som gjorde anmälan.

Läkaren på ortopedkliniken i Eskilstuna hänvisade patienten vidare till vårdcentralen. Enligt läkaren skulle kvinnan kunna få blodförtunnande läkemedel utskrivet där, för att förhindra en eventuell blodpropp.

Fick bestående men

– När hon pratade med vårdcentralen kunde de inte ge henne läkemedlet eftersom det är receptbelagt, och de visste ju ingenting om henne, berättar mannen.

Efter detta försökte hon även kontakta ortopeden igen. Men då fanns det inga tider och hon blev ombedd att återkomma.

Under flygresan till USA fick kvinnan en blodpropp i benet. Efter några dagar spred den sig upp till hjärnan samt lungorna, vilket ledde till att kvinnan fick en stroke och hjärtstopp. Idag har hon både nedsatt tal och kan inte läsa eller skriva mer än något enstaka ord. Hon har även vissa rörelsesvårigheter på grund av en hjärnskada som uppstod efter stroken.

– Det fanns många chanser att rätta till det men ändå blev det sådana stora konsekvenser, trots att min fru själv frågade om riskerna. 

Kliniken skulle skrivit ut läkemedlet

Patienten har nu fått rätt. Enligt Ivo skulle ortopedkliniken gett kvinnan läkemedlet eftersom kliniken var den behandlande enheten. Kvinnans man berättar att ortopedkliniken har erkänt att de hade kunnat löst det på ett bättre sätt.

– Men hennes hjärna går ju inte att få tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.