Kvinna med misstänkt stroke fick vänta fem timmar på att träffa läkare

Publicerad

En 43-årig kvinna som led av huvudvärk och misstänkt stroke fick träffa läkare först efter cirka fem timmar på akuten i Eskilstuna.
Nu får Mälarsjukhuset kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan kom in till akuten på kvällen den fjärde januari i år med huvudvärk. Hon fick då morfin mot smärtan, dropp och sitt huvud röntgat.

Sedan dröjde cirka fem timmar innan kvinnan fick träffa en läkare, vilket Inspektionen för vård och omsorg menar är alldeles för länge.

Brister i dokumentationen

Därefter fick kvinnan veta att hon drabbats av en ”mindre hjärnblödning” och skulle skickas till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

IVO är också kritisk till att ingen övervakning dokumenterades på akuten. Den bristande dokumentationen gör bland annat att det är oklart om kvinnan, trots sitt hälsotillstånd, flera gånger på akuten fick gå på toaletten själv, något hon själv hävdar i sin anmälan.

Vid tre-tiden på natten flyttades kvinnan till Uppsala där hon opererades morgonen därpå.

Kritik mot eftervården

IVO är också kritisk till den information kvinnan fick då hon återkom till Mälarsjukhusets strokeavdelning för vård efter operationen.

Bland annat borde annan läkare ha konsulterats för att besvara kvinnans frågor om medicineringen, menar IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.