Hur går det egentligen till när en livstidsdömd blir fri? SVT Nyheter förklarar. Foto: TT

Kvinna dömd till livstid för rånmord i Gnesta – nekas tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

En livstidsdömd kvinna nekas tidsbestämt straff. Detta då tingsrätten bedömer att det finns risk för återfall.

I december 2005 dömdes en kvinna till livstids fängelse av Nyköpings tingsrätt efter att, tillsammans med två män, ha mördat en företagare i Gnesta i samband med ett rån.

Kvinnan har ansökt om att omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt på 21 år. Detta har nu fått avslag från Örebro tingsrätt då man bedömer att återfallsrisken är medelhög, även om den på kort tid har minskat.

Misshandlade annan intagen

Beslutet grundar sig delvis i att den intagna kvinnan tidigare gjort sig skyldig till upprepad och allvarlig misskötsamhet. År 2008 dömdes hon för misshandel av annan intagen, och 2016 var hon inblandad i två incidenter. Tingsrätten konstaterar däremot att kvinnan visar att hon medverkat till att främja sin återanpassning i samhället, men att hennes personlighetsmässiga problematik i viss mån kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.