Hör Soham Namiq och Luchia Tekie berätta om vad arbetet betyder för dom.

Kvinnor får jobb i sina bostadsområden – ska skapa trygghet

Publicerad

Genom att anställa kvinnor som lokalvårdare i de bostadsområde de själva bor i hoppas kommunala bostadsbolaget Kfast i Eskilstuna kunna skapa trygghet.

– Det är bekanta personer som ska utföra de här arbetsuppgifterna, säger Josephine Bitschnau, verksamhetsutvecklaren på affärsområde bostad.

Först utbildas de sju kvinnorna i ämnen som jämställdhet och service under fyra veckor på Jobbcentrum. Tanken är att de inte bara ska städa i trapphus och allmänna utrymmen, även om det är huvuduppdraget.

– De kommer även att kunna hjälpa hyresgäster vid frågor och vara en positiv ambassadör för sitt område, säger Josephine Bitschnau.

Josephine Bitschnau, verksamhetsutvecklare arbetsområde bostad, Kfast Eskilstuna.

Kan leda till anställning

Kvinnorna är anställda under ett år som lokalvårdare av Kfast.

– Tanken är att det här projektet ska rulla på och efter det här året kan de söka en tillsvidaretjänst hos oss eller andra. Samtidigt startar vi en ny grupp, säger Josephine Bitschnau.

I klippet får du höra vad projektet betyder för några av kvinnorna som medverkar.

Projekt Stina

Projektet heter STINA och står för: Service, trygghet, integration, nytänkande och arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.