Visa alla (2)

Kylvatten från stålverk räddar fotbollsplan i Oxelösund

Publicerad

För andra gången den här sommaren körs vatten från SSAB:s kylvattendamm i tankar till fotbollsplanen på Ramdalens IP. Och på så sätt kan planen räddas trots bevattningsförbud.

Normalt vattnas fotbollsplanen av ett inbyggt bevattningssystem med kranvatten. Men när bevattningsförbudet i Oxelösund trädde i kraft i slutet på maj fick kommunen två val.

Fick hjälp från stålverket

– Antingen stänger vi av planen helt och hållet och kanske får lägga om den för miljonbelopp, eller så vattnar vi den, säger Anders Magnusson, kultur- och fritidschef på Oxelösunds kommun.

Man valde att försöka vattna och fick hjälp från stålverket.

– Vi kontaktade SSAB och fick hämta vatten från deras kylvattendamm. Dammen tar sitt vatten från Nyköpingsån och vattnet används för att kyla masungnar, säger Anders Magnusson.

Andra vattningen

Med hjälp av lånade vattenspridare från Rosvalla i grannkommunen Nyköping får nu fotbollsplanen vatten. Det här är andra omgången i sommar som man behöver vattna med åvatten från kylvattendammen.

– Det känns bra att kunna göra en sådan här insats så att ungdomarna har en spelbar plan under hösten, säger Anders Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oxelösund

Mer i ämnet