Hör förvaltningschef Anders Danielsson berätta hur Skolverket kan hjälpa Vingåker att lyfta resultaten. Foto: Maria Lapenkova /SVT

Vingåker har lägst andel godkända nior i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Bara fyra av tio Vingåkerselever i nian klarar godkänt i alla ämnen – och det är lägst andel i hela landet. Skolverket har samarbetat med Vingåkers kommun för att ta reda på vad de låga resultaten beror på. Analysen är snart klar.

– Det är inga bra resultat, det går inte att sticka under stol med, säger Anders Danielsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Vingåker om den senaste betygsstatistiken som Skolverket presenterade på torsdagen.

Slottsskolan med cirka 300 elever är Vingåkers enda högstadieskola.

För åtta år sedan var man bäst i länet på att få godkänt i alla ämnen. I dag är det knappt fyra av tio elever som klarar det.

Samarbetat i ett halvår

För att ta reda på vad de låga resultaten beror på har Vingåker tagit hjälp av Skolverket.

De erbjöd hjälp till de kommuner i landet med lägst skolresultat och Vingåker välkomnade hjälpen.

Samarbetet påbörjades i mars och en analys väntas bli klar om ett två veckor.

– Jag tror personligen inte att det är sämre lärare eller knäppare elever i Vingåker, men någonting är det som gnager som gör att det blir så fel, säger Anders Danielsson.

I klippet ovan hör du Anders Danielsson berätta mer om hur Skolverket kan hjälpa Vingåker att lyfta resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.