Regnet under juli har inte gjort någon skillnad för grundvattennivåerna. Foto: SVT, Arkivbild

Trots regnet – fortsatt låga grundvattennivåer i Sörmland

Publicerad

Grundvattennivåerna har länge varit låga i Sörmland. Trots regn den senaste tiden har situationen inte förbättrats, och Anders Retzner, hydrogeolog vid SGU, säger att framför allt de med egen brunn behöver vara uppmärksamma.

– Det ser väl sådär ut kan man säga. De som kanske framförallt behöver tänka på det är de som ansvarar för sin egen dricksvattenförsörjning. Har man haft problem tidigare år när det har varit torrt så borde man börja tänka på sin vattenförbrukning, säger Anders Retzner.

Egna brunnar, bland annat, ingår i de så kallade små grundvattenmagasinen. Men även i de stora grundvattenmagasinen är vattennivåerna låga.

Regnet har inte hjälpt

Det har efter värmeböljan för cirka en vecka sedan kommit en hel del regn i Sörmland, men Anders Retzner menar att det inte hjälper grundvattennivåerna nämnvärt.

– Det är bra när det regnar. Men det läge ni sitter i nu beror på att ni hade väldigt lite regn under våren, i förhållande till vad som är normalt på våren. Vattnet som kommer på våren är viktigt för att fylla på grundvattnet. Regnet på sommaren avdunstar i högre grad och konkurrerar dessutom med växter, säger han.

Krävs mer

Grundvattennivåerna i de små magasinen, som till exempel egna brunnar, får en chans att fylla på redan i höst då det vanligtvis regnar mer. För att grundvattennivåerna i de stora magasinen ska tillbaka mot normala nivåer krävs dock mer.

– Då behövs det en lång period med svalt väder och mycket nederbörd. Det kan handla om månader eller till och med ett år med lite mer nederbörd än normalt. De stora magasinen reagerar långsamt på väderförändringar, säger Anders Retzner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.