VA-chefen Björn Gudmundsson hoppas att Gnestaborna följer reglerna. Foto: SVT/TT

Låga vattennivåer i Gnesta – bevattningsförbud införs

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan i landet är här för att stanna och nu väljer även Gnesta kommun att införa bevattningsförbud. Orsaken till förbudet är den långvariga torkan och värmen som bidragit till att grundvattennivåerna fortsätter att sjunka.

Från och med idag råder alltså bevattningsförbud i Gnesta. Det innebär bland annat att man inte får vattna gräsmattor och inte heller använda vattenspridare. Att fylla sin pool är inte heller tillåtet.

– Vi har sett att vi har haft bättre grundvattennivåer än förra året men de är fortfarande för låga. Sen har vi också velat se hur torkan utvecklat sig och den håller sitt grepp så vi är helt enkelt tvungna att göra något, säger VA-chefen Björn Gudmundsson.

Rekordvärme 2018

Trodde förbudet redan införts

Sedan tidigare finns redan bevattningsförbud i flera delar av länet, bland annat i Katrineholm, Oxelösund och Nyköping. Många har hört av sig till kommunen och frågat varför man inte varit snabbare med beslutet.

– Några  tycker att vi har vart försent ute, vissa har redan trott att det redan låg bevattningsförbud så det har varit blandade reaktioner, säger Björn Gudmundsson.

Kan strypa vattentillförseln

Skulle man bryta mot bevattningsförbudet så kan kommunen vidta åtgärder.

– Det som vi har som vi kan göra är ju att strypa tillförseln eller helt stänga av vattnet till den fastigheten tills dess att man accepterar bevattningsförbudet.

Vad hoppas ni på?

– Förhoppningen är ju att vi sparar in mycket vatten nu när folk slutar vattna, slutar fylla poler, de här sakerna som är det lilla extra som sparar väldigt mycket vatten. Förra året sparade vi in mellan 12.5 och 15 procent på vattenförbrukningen och det är väldigt mycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet