Läkare på Kullbergska missade hål i lungan

Publicerad

En man med andningsbesvär sökte vård på akuten på Kullberska sjukhuset i Katrineholm inför en flygresa. Mannen fick medicin och klartecken från läkare att resa. Men när mannen landat vid resmålet visade sig att han hade hål i lungsäcken.

Mannen, som är i 20-årsåldern, sökte vård på akuten eftersom han dagen innan fått konstig röst och svårt att andas. Mannen ville bli undersökt inför en flygresa som skulle ske samma dag.

Efter undersökningen trodde läkaren att det rörde sig om en muskelinflammation i halsmusklerna och mannen fick medicin. Han skrevs ut samma dag av en jourhavande läkare.

Blev sämre på flyget

Mannen satte sig på flyget men blev under resans gång sämre och lades in på sjukhus efter landningen. Där blev han kvar i tre dagar och läkarna kunde konstatera att mannen hade ett hål i lungsäcken.

Han fick inga bestående men, men händelsen har lex Maria-anmälts och verksamhetschefen på Kullbergska sjukhuset fått i uppdrag att erbjuda patienten att ge sin beskrivning av händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Katrineholm

Mer i ämnet