Foto: Claudio Bresciani/TT

Hyrläkare brast i 42 patientfall – mister legitimation

Uppdaterad
Publicerad

En hyrläkare från Östergötland som bland annat varit verksam på vårdcentraler i Katrineholm och Nyköping har mist sin läkarlegitimation efter att ha brustit i 42 patientfall. Läkaren bedöms av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som grovt oskicklig.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat 42 patientfall där läkaren har brustit, varav merparten är från en vårdcentral i Katrineholm. Det handlar bland annat om stora brister i medicinskt kunnande, undermåliga journalföringar och remisser samt bristfälliga undersökningar av patienter. Läkaren har även skrivit ut felaktiga mediciner enligt Ivo, som anmälde läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Varit överbelastad

Läkaren själv har sagt i ett yttrande att han tagit till sig av kritiken och säger att han inser att borde gjort bättre ifrån sig vid några tillfällen. Han säger också att han varit överbelastad och arbetat i ett högt tempo.

Allvarliga patientsäkerhetsrisker

Ansvarsnämnden skriver att Ivo:s granskning visar omfattande och återkommande kompetensbrister, där vissa patienter har utsatts för allvarliga patientsäkerhetsrisker. Bristerna har varit så stora att nämnden beslutat att återkalla läkarens legitimation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.