Läkare ska ha råkat framkalla massiv hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren inkom en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, där en patient från Eskilstuna uppger att denne drabbats av en massiv hjärtinfarkt till följd av en misslyckad kranskärlsbehandling.

Det var tidigare i somras som det aktuella vårdbesöket ägde rum. I anmälan går att läsa att ett kärl vid hjärtat spruckit då läkaren fört in en ballong på ett felaktigt sätt.

Ballong används vid så kallad ballongvidgning, en behandling som ibland tillämpas då förträngningar uppstått i hjärtats kranskärl. Ballongen ska i detta fall ha förts in så den hamnat mellan innersta och mellersta kärlväggen, något som ska ha fått ett kärl att brista.

Bestående hjärtsvikt

Blodförsörjningen till hjärtat ska, till följd av detta, ha stängts av till en del av hjärtat, något som i sin tur orsakat en massiv hjärtinfarkt, enligt anmälan. Patienten uppger att detta även påverkat hjärtats pumpförmåga och behandling för bestående hjärtsvikt inleddes.

Ivo väntas nu fatta beslut om detta ska utredas eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer