Enligt flera elever som gått på folkhögskolan har det länge varit känt att lärare haft sexuella relationer med elever, något som skolledningen förnekar. Foto: SVT

Landstinget om sexskandalen på Åsa folkhögskola: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Tre lärare på Åsa folkhögskola har fått sluta efter sexuella relationer med elever. På Öknaskolan har elever vittnat om sexistisk och homofobisk jargong. Båda skolorna är landstingsdrivna.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om Öknaskolan utanför Tystberga i Nyköpings kommun. Skolan drivs av landstinget och har fått hård kritik av Skolinspektionen för sexistisk och homofobisk jargong.

Skolinspektionen konstaterade i det fallet att varken skolledning eller huvudmannen landstinget hade gjort tillräckligt – trots att man känt till problemen under en längre tid.

”Helt oacceptabelt”

Nu ligger alltså ännu en landstingsdriven skola under lupp – Åsa folkhögskola i Sköldinge utanför Katrineholm. Där lärare haft sexuella relationer med elever.

– Den typen av agerande ska absolut inte förekomma, det är helt oacceptabelt. Sedan ska man komma ihåg att det är skillnad på en folkhögskola, där alla är myndiga, och en gymnasieskola, säger Mikael Palo, verksamhetschef på kultur och utbildning inom landstinget.

Enligt tidigare elever har ledningen på Åsa folkhögskola känt till händelserna sedan tidigare, men inte agerat förrän nu. Rektorn menar att man först nu fått konkreta exempel på händelser som skett på skolans område, med elever som gått på skolan vid tillfället.

Frågan ska utredas

Mikael Palo anser dock att det inte spelar någon roll om en lärare har sex med en elev på skolans område eller utanför det.

– Har man brustit i förtroendet spelar det ingen roll var man är.

Vad händer nu?

– Vi kommer att göra en genomgång av detta och sedan dra igång en intern översyn. Om det behövs kommer vi därefter göra en extern översyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.