Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Landstinget säger ja till en Svealandsregion

Publicerad

Nu är klart att landstinget Sörmland säger ja till att ingå i en ny Svealandsregion. Men ytterst avgörs frågan av riksdagen nästa år.

Beslutet fattades av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet vid landstingsstyrelsens sammanträde i Nyköping. 

Regionfrågan  delar partier

Men frågan delar partier i landsting och kommuner. Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande:

– För oss har det varit viktigt att få med så många partier som möjligt bakom beslutet. Men som jag sagt tidigare, det här är en fråga som skär rakt igenom partierna.

Vill ha jämnstarka landsting

Monica Johansson vill inte kalla beslutet historiskt, men ändå viktigt.

– Det här är ett yttrande. Frågan avgörs ytterst av riksdagen. Men vi är positivt inställda till Svealandsregionen. Det finns utmaningar, men vi ser nödvändigheten med jämnstarka län och landsting. Och vi har sedan länge ett samarbete med de här länen i vår sjukvårdsregion, men också på kollektivtrafiksidan.

Beslut väntas nästa år

I nästa steg går yttrandet vidare till landstingsfullmäktige i oktober och sedan till riksdagen för beredning.

Riksdagen väntas fatta beslut i regionfrågan under sommaren 2017.

En Svealandsregion med två miljoner invånare

I dag sa landstingsstyrelsen ja till förslaget om att ingå i gemensam storregion med Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Örebro och Västmanland.

Svealandsregionen, som omfattar närmare två miljoner invånare, föreslås ta över det regionala ansvaret för hälso- och sjukvårdssystemet, kollektivtrafik och kultur från landstingen i respektive län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.