Ökad konsumtion av färsk kyckling tros vara en av orsakerna till att fler smittas av campylobacter. Arkivbild. Foto: TT/Cornelius Poppe

Landstingets uppmaning: Ät inte färsk kyckling

Uppdaterad
Publicerad

Magsjuka som orsakas av bakterien campylobacter har ökat kraftigt de senaste månaderna. Nu misstänker smittskyddsläkare att färsk kyckling ligger bakom och avråder därför allmänheten att äta produkten.

Sedan augusti förra året har den här typen av magsjuka ökat i hela landet. Nu har nationella myndigheter påbörjat en utredning för att se vad som ligger bakom.

Uppmanar att undvika

Men den starka misstanken är alltså att färsk kyckling är orsaken. Detta då fågeln kan bära på campylobacter.

– Min uppmaning är att tills vidare undvika denna produkt, eller åtminstone var extra försiktig, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare vid landstinget i Sörmland. 

– Vi har inte sett någon säker minskning av antalet fall av campylobacter trots att producenterna informerats och därför vill smittskyddsläkarna i Sverige informera allmänheten.

Smittskyddsläkarens råd

Allmänheten uppmanas att se till att kyckling serveras väl genomstekt och att man inte ska använda samma kniv och skärbräda till rått kött som till övriga ingredienser.

Fakta: Campylobacter

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.

Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.

Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.