Sedan augusti förra året har den här typen av magsjuka ökat i hela landet. Nu har nationella myndigheter påbörjat en utredning för att se vad som ligger bakom.
Uppmanar att undvika
Men den starka misstanken är alltså att färsk kyckling är orsaken. Detta då fågeln kan bära på campylobacter.
– Min uppmaning är att tills vidare undvika denna produkt, eller åtminstone var extra försiktig, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare vid landstinget i Sörmland.
– Vi har inte sett någon säker minskning av antalet fall av campylobacter trots att producenterna informerats och därför vill smittskyddsläkarna i Sverige informera allmänheten.
Smittskyddsläkarens råd
Allmänheten uppmanas att se till att kyckling serveras väl genomstekt och att man inte ska använda samma kniv och skärbräda till rått kött som till övriga ingredienser.
Fakta: Campylobacter
Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.
Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.
De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.
Källa: TT