Foto: Johan Nilsson/TT

Lantmännen: Inte tillräckligt med regn i östra Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

I årets prognos rapporterar Lantmännen att skörden väntas bli på normal nivå efter fjolårets torka. Men för Sörmlands del rapporterar organisationen att de östra delarna fått för lite regn.

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ som ägs av runt 25 000 svenska bönder. Prognosen de släpper i dag ger en föraning om hur resultatet av årets skörd kommer att bli. Och rapporten genomsyras av positiva tongångar.

− Överlag ser de höstsådda grödorna fina ut, med undantag för fält med höstraps som tog skada av de kalla nätterna i maj. Även vårsäden ser generellt fin ut, men variationen är relativt stor där den vårspannmål som fått tillräckligt med regn har visat en fin utveckling medan spannmål i torrare områden inte har kunnat utvecklas optimalt, säger Anders Krafft, regionchef för region Öst på Lantmännen i ett pressmeddelande.

”Närmar oss skörd”

I de östra delarna av Sörmland har det varit allt för torrt och här har inte grödorna kunnat växa till sig så bra som man hoppats. Den västra delen har däremot fått tillräckligt med regn och här står spannmålen fint på fälten, rapporterar Lantmännen.

Fjolårets torka påverkade vallarna i hela regionen och lantbrukare tvingades köpa in grovfoder. Vallarna i regionen har, trots fjolårets torka, haft en god tillväxt, men även vallskörden har påverkats av torka i de östra delarna av regionen.

Nu är det bara dagar eller veckor kvar till den första spannmålsskörden.

− Då vill vi ha värme och stabilt fint väder så att vi kan bärga skörden med bra kvalitet. Får vi gynnsamma väderförhållanden kommer vi troligtvis skörda råg och höstraps i slutet av juli, medan höstveteskörden bör starta i början av augusti, säger Anders Krafft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.