I förra veckan beslutade vård- och omsorgsnämnden i Katrineholm om de nya riktlinjerna, som införs på prov i ett år. Det här har blivit möjligt genom att regeringen i maj beslutade om en ändring i socialtjänstlagen.
– Från 67 års ålder kommer man att kunna få trygghetslarm och matleverans, men även upp till sju timmars serviceinsatser som städning. Och från 80 års ålder är det upp till 15 timmar, förklarar Ulrica Truedsson (S), nämndordförande.
80-åringarna kan också få hjälp med inköp och promenader.
Den som uppfyller kriterierna och gör en ansökan får insatserna beviljade inom ett dygn.
Möjlighet att anställa fler
För personalen som gör utredningar innebär förändringen en minskad arbetsbörda.
– För hemtjänsten tror jag att det kommer att innebära att de får lite fler brukare som de ska besöka. Och det är positivt, säger Christoffer Öqvist (M) 1:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Fler brukare betyder också mer resurser, och möjlighet att anställa fler – om det finns personal att tillgå.
– Det råder ju brist på personal i hela Sverige. Men jag tror ändå att vi har ett ganska gott läge i Katrineholm och vi vet ju att vi examinerar ut väldigt många från vård- och omsorgsgymnasiet, säger han.
Ett stort steg att ta
I Katrineholm har man märkt att många äldre väntar länge med att ansöka om insatser. Med det enklare förfarandet vill man sänka trösklarna för att söka.
– Just när man kanske är i en situation att man behöver trygghetslarm eller de första stöden av service i hemmet, så kan det ibland vara ett stort steg att ta. Och då tror vi att om vi förenklar det här, så kommer det att bli till gagn för de äldre, säger Ulrica Truedsson.