Generaldirektörerna i Sörmland: Jan-Olof Dahlgren, Håkan Hallstedt, Urban Karlström, Erik Brandsma, Anne Vadasz Nilsson. Foto: SVT

Stockholmare styr Sörmlands myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Av generaldirektörerna på de 40 största förvaltningsmyndigheterna utanför Stockholm är det 26 stycken som inte bor på orten. Sörmland utgör inget undantag.

Tanken med utlokalisering av statliga myndigheter var bland annat att kompensera för nedläggningsdrabbade regioner, men hälften av de anställda på myndigheterna i Sörmland bor inte på orten. En femtedel bor i Stockholm där också samtliga generaldirektörer för myndigheterna i Sörmland bor.

Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten bor på Värmdö utanför Stockholm.

Statliga myndigheter i Sörmland

Skulle du kunna tänka dig att flytta till Eskilstuna?

– Den frågan har jag ställt mig själv ett antal gånger också. Jag har mandat under en sexårsperiod och när jag kom till Energimyndigheten var mina barn fortfarande på högstadiet och gymnasiet. Nu kommer de snart gå till universitetet, då får vi se om vi flyttar hit. Men det beror ju också på vad som händer efter de sex åren jag är här.

Bosätter sig inte på arbetsorten

En granskning som SVT Pejl gjorde förra året visar att myndighetsledningen sällan finns på den ort dit utlokaliseringen skett.

65 procent av generaldirektörerna på de 40 största förvaltningsmyndigheterna utanför Stockholm bor inte där de arbetar. När det gäller myndigheterna i Sörmland är alla generaldirektörer folkbokförda i Stockholmskommuner.

”Inte ett alternativ”

Jan-Olof Dahlgren, generaldirektör på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har inga planer på att flytta till Katrineholm.

– När man pendlar till Katrineholm är det ungefär en till en och en halv timmes resa och det är inte mer än om jag skulle pendla i Stockholm. Och det fungerar med pendling, så för mig har det inte varit ett alternativ att flytta. Då skulle min fru ha pendlat till Stockholm i stället.

Generaldirektörernas hemkommuner

  • Anne Vadasz Nilsson, Energimarknadsinspektionen i Eskilstuna – bor i Sollentuna kommun
  • Erik Brandsma, Energimyndigheten i Eskilstuna – bor i Värmdö kommun
  • Urban Karlström, Fortifikationsverket i Eskilstuna – bor i Stockholms kommun
  • Jan-Olof Dahlgren, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen i Katrineholm – bor i Stockholms kommun
  • Håkan Hallstedt, Lotteriinspektionen i Strängnäs – bor i Sollentuna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statliga myndigheter i Sörmland

Mer i ämnet