Foto: SVT

Legionella på Mälarsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Förhöjda halter av legionallabakterier har konstaterats i vattnet på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Vattenproverna togs efter misstankar om att en patient kan ha smittats med legionella under sin tid på sjukhuset. Huruvida patientens legionellabakterier är desamma som de som nu hittats i sjukhusets vatten är dock ännu inte klarlagt.

En utredning pågår nu för att komma tillrätta med problemen.

– Vi är igång med en rad olika åtgärder, exempelvis spolas vattenledningarna i alla byggnader på sjukhusområdet igenom med hetvatten som dödar bakterien. Vi byter också samtliga duschmunstycken till nya med särskilda filter som gör att legionella inte kan spridas, säger Christina Kallings Larsson, smittskyddsläkare i Landstinget Sörmland.

Arbetet väntas ta flera dagar. Personalen är informerad om situationen och enligt Christina Kallings Larsson är risken att patienter ska drabbas mycket låg.

Liknande säkerhetsåtgärder genomfördes nyligen på Nyköpings lasarett sedan en patient där smittats av legionella. I det fallet bedömdes lasarettet vara källan.

Legionella

  • Den huvudsakliga smittvägen för legionella är inandning av vattenaerosoler, mycket, mycket små vattendroppar, som innehåller legionellabakterier. Vattenaerosoler bildas vid duschning.
  • Smitta från person till person förekommer inte.
  • Vattnet går bra att dricka som vanligt.
  • Legionellabakterien är vanligt förekommande i jord- och vattensamlingar. Den ses generellt som ganska ofarlig.
  • För personer med nedsatt immunförsvar finns det dock risk för sjukdom vid inandning av vattenaerosol exempelvis i dusch. Legionella kan i sådana fall orsaka lunginflammation som kan behandlas med antibiotika.

Källa: Landstinget Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.