Torbjörn Wester, styrelseledamot för Liberalerna i Norrköping, upptäckte hackerattacken i helgen. Foto: Alex Nejdemo

Liberalernas kommunala hemsidor hackade

Publicerad

25 av Liberalernas kommunala hemsidor har hackats. Nyköping och Strängnäs är två av de drabbade.
– Det är allvarligt, säger Torbjörn Wester, styrelseledamot för Liberalerna i Norrköping, som upptäckte attacken i helgen.

”Hacked by general hacker, just for fun”. Så lyder meddelandet som publicerats på minst 25 av Liberalernas kommunala hemsidor.

I Sörmland är partiets lokala hemsidor i Nyköping och Strängnäs drabbade.

Upptäcktes i helgen

Meddelandet syns inte direkt på hemsidorna utan hackarna tycks ha publicerat undersidor med inlägget, som även syns i kalendarier och sammanställningar av de senaste publicerade inläggen.

När sidorna har hackats är oklart, då datumen varierar och sträcker sig flera månader bakåt i tiden. Torbjörn Wester, styrelseledamot för Liberalerna i Norrköping, upptäckte attacken i helgen när han satt och jobbade med partiets lokala hemsida i Norrköping.

”Är mycket anmärkningsvärt”

– Jag tycker att det är mycket anmärkningsvärt att det inte har upptäckts tidigare, särskilt om det har skett under en tidsperiod om ett år. Under den tiden har hackarna såklart haft möjlighet att hitta andra sårbarheter i Liberalernas datasystem, säger han.

Hur allvarligt är det här?

– Partier hanterar känsliga uppgifter om till exempel partimedlemskap så jag tycker att det är allvarligt.

Ska undersöka attacken

Det är oklart om någon känslig information har spridits, men Torbjörn Wester har meddelat partiet centralt för att man ska kunna undersöka attacken.

– Det som oroar mig är att det är ganska troligt att Liberalernas publiceringssystem har hackats genom någon känd sårbarhet. Det hade möjligtvis kunnat undvikas om man hade varit noga med uppdateringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer