Se hur den livräddande appen fungerar Foto: SVT

Livräddande app redo att introduceras i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska frivillga livräddare i Sörmland larmas via SMS om en person i närheten drabbas av ett misstänkt hjärtstopp. Tjänsten startar i slutet av november.

Andelen som förra året överlevde ett hjärtstopp på en annan plats än ett sjukhus var elva procent. Genom en ny app, där personer i samhället som är HLR-utbildade tillkallas om någon i deras geografiska närhet får ett hjärtstopp, hoppas landstinget att fler liv ska kunna räddas.

– Det är som julafton att tjänsten äntligen startar. Det har krävts mycket arbete för att få till det här, säger Harald Lindén, HLR-ansvarig på Landstinget Sörmland.

Andra landsting

Appen använder man sig redan av i Stockholm och Västra Götaland.

– I dessa landsting har man sett att antalet personer som får hjälp innan ambulans kommer till platsen har ökat, säger Harald Lindén.

Det finns ännu inga studier som visar hurvida överlevnadsgraden påverkas av appen, men det man vet är att chanserna ökar ju tidigare HLR påbörjas.

Över tre miljoner svenskar har genomgått HLR-utbildning och antalet tros vara större än så, då många inte är registrerade.

Appen laddas ner till mobiltelefonen och kan börja användas i Sörmland den 30 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.