Lövsta ungdomshem får än en gång kritik från IVO. Foto: Maria Lapinkova/SVT

Lövsta ungdomshem får underkänt av IVO

Publicerad

Barn på SIS-hemmet Lövsta får inte en trygg och säker vård. Personalen följer inte lagkrav och rutiner. Det anser IVO, inspektionen för vård och omsorg, i ett nytt beslut.

IVO anser inte att vården håller tillräckligt god kvalitet. Barnens rättssäkerhet och trygghet riskeras, eftersom personal inte följer gällande rutiner och lagkrav och heller inte har tillräcklig utbildning.

– Varje brist i sig är ju allvarlig. Det är till exempel allvarligt att man inte följer de rutiner som finns. Det kan ju leda till att barn far illa, vilket vi har sett exempel på också. Det är ju väldigt utsatta barn på olika sätt, och de är tvångsomhändertagna, säger Kamilla Larsson, som handlagt ärendet på IVO. 

Lövsta ungdomshem

Inte tillräckliga åtgärder

Lövsta har tidigare vid flera tillfällen fått hård kritik av IVO, bland annat för att det förekommit våld och kränkningar mot de boende, som är barn och ungdomar i skolpliktig ålder.

IVO konstaterar att verksamheten har vidtagit åtgärder, men de anser inte att de förändringar som skett varit tillräckliga.

Ställer krav på åtgärder

Myndigheten kräver nu att bristerna åtgärdas. 

– IVO kommer att följa utvecklingen, så att vi ser att det sker förbättringar. I nästa läge kan vi förelägga dem med vite och om det är riktigt allvarligt kan vi stänga verksamheten, säger Kamilla Larsson.

SIS har nu fram till den 23 mars på sig att svara på kritiken.

SVT Sörmland har sökt institutionschefen för Lövsta, Karin Svalgård, som avböjer intervju och hänvisar till presstjänsten. Vi har också sökt verksamhetsdirektör Robert Stenbom, som inte gått att nå.

– Det är ju en hård utmaning att driva den här verksamheten. Vi tar till oss av alla synpunkter som vi får. Vi har en månad på oss att fundera och återkomma med förslag till åtgärder, säger Ola Karlsson Rühmkorff, presskontakt på SIS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet