Ett 80-tal fast anställda berörs när Lövsta håller stängt åtminstone året ut. Foto: SVT

Efter skandalerna: Ungdomshemmet Lövsta stängs till minst 2020

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga ungdomshemmet Lövsta utanför Vagnhärad kommer hålla stängt till åtminstone 2020. Det enligt Statens institutionsstyrelse, som driver hemmet.

– Nu vill vi ha en omstart, istället för att trampa vatten. Det kan vara lättare att starta om på nytt om man har ett rent bord, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på myndigheten.

Lövsta har ett 80-tal anställda, plus timvikarier. Efter beskedet om stängningen jobbade personalen kvar på boendet även då ungdomarna flyttats till andra hem. Nu är det inte heller någon personal kvar.

Vad händer med personalen nu?

Lövsta ungdomshem

– Det vet vi inte. Nu inventerar vi vilken utbildning personalen har, var de bor någonstans och om vi kan erbjuda personalen tjänster på andra boenden i närheten, säger Stefan Hell Fröding.

Ser över inriktningen

Statens institutionsstyrelse, Sis, tittar även på vilken inriktning Lövsta kommer ha i framtiden. Bland annat hur stort det ska vara och vilka ungdomar som ska bo där. Nu har man haft både pojkar och flickor mellan 12 och 16 år.

De senaste åren har SVT vid flera tillfällen rapporterat om missförhållanden på ungdomshemmet. Det har bland annat gällt våld, kränkningar och dålig styrning. Lövsta har också fått skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg som menat att ungdomarnas rättssäkerhet och trygghet riskerats.

Unik stängning

Det var i början av mars som Lövsta stängdes. Sis sa då att det var unikt att ett helt hem fick stänga. Bara någon vecka innan dess hade två flickor på boendet anmält en våldtäkt på boendet. Enligt anmälan hade en ur personalen utnyttjat flickorna sexuellt i utbyte mot hasch och tobak.

Hur har detta påverkat beslutet att nu hålla stängt hela året?

– Det har inte varit avgörande på något sätt. Vi har haft svårt att rekrytera. Både chefer och behandlingsassistenter, säger Stefan Hell Fröding.

Målsättning att öppna igen

Hur säkert är det att Lövsta öppnas igen 2020?

– Vår målsättning är att öppna Lövsta, när det kommer ske får vi se.

Hell Fröding vill dock vara tydlig med att det inte finns några planer på att stänga boendet permanent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet