SVT har flera gånger tidigare rapporterat om missförhållanden på Lövsta ungdomshem som ligger utanför Vagnhärad i Trosa kommun. Foto: SVT

Anmälan om våldtäkt mot intagna på statligt ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

En polisanmälan om misstänkt våldtäkt mot barn har gjorts på det statliga ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad. Detta efter att intagna berättat att de utnyttjats sexuellt av en anställd, i utbyte mot bland annat hasch och tobak.

De påstådda händelserna har enligt anmälan ägt rum förra året.

– Detta kom till min kännedom för ungefär en vecka sedan. Vi har gjort en polisanmälan och även en lex Sarah-anmälan, och en anmälan till personalansvarsnämnden, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Sis, Statens institutionsstyrelse.

Jobbar inte kvar

Medarbetaren som anmälts jobbar inte kvar och ska nu utredas, berättar Stefan Hell Fröding.

– Den informationen som jag har fått har kommit från flickorna själva. Vi har hjälpt dem att polisanmäla och vad jag känner till pågår nu en förundersökning, säger han.

Händelsen utreds som våldtäkt mot barn. Även socialtjänsten har kontaktats.

– Påståendena är mycket allvarliga och vi har värderat och gjort de här anmälningarna. Nu inväntar vi vad utredningen säger och vad som händer med polisens förundersökning, säger Stefan Hell Fröding.

Henrik Hägglund är förundersökningsledare på polisens avdelning för grova brott, och han bekräftar att polisen har fått in en anmälan.

– Jag kan inte kommentera ärendet i övrigt, säger Henrik Hägglund.

Fått kritik tidigare

SVT har tidigare rapporterat om missförhållanden på ungdomshemmet Lövsta. Ungdomar har då vittnat om våld och verbala övergrepp från personalen, och ungdomar som uppfattats som besvärliga har låsts in på sina rum i flera dagar som bestraffning. Flera avdelningar har under perioder fått stänga på grund av problemen.

Ungdomshemmet har vid flertalet tillfällen fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden på Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet