Ungdomshemmet Lövsta har flest behandlingsassistenter utan rätt utbildning. Foto: SVT

Barn på Lövsta ungdomshem ges inte trygg och säker vård

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad får återigen kritik av Inspektionen för vård- och omsorg (IVO). Enligt myndigheten har ungdomshemmet inte lyckats åtgärda alla de fel som upptäckts vid tidigare tillsyn.

Enligt IVO har Statens institutionsstyrelse (SIS), som driver Lövsta, inte lyckats redovisa vad man ska göra åt den brist på kompetens som IVO menar finns bland ungdomshemmets personal. Något som IVO anser gör att en trygg och säker vård för inskrivna barn inte kan garanteras.

IVO väljer ändå att avsluta ärendet då flera andra brister åtgärdats, men skriver i sitt beslut att det kommer att frågan kommer att tas upp på nytt under framtida tillsynsärenden.

Lövsta ungdomshem

Våld och verbala övergrepp

Flera fall av allvarliga missförhållanden har tidigare upptäckts på Lövsta. Intagna barn har vittnat om våld och verbala övergrepp från personalen och ungdomar som uppfattats som besvärliga har låsts in på sina rum i flera dagar som bestraffning. Flera avdelningar har under perioder fått stänga på grund av problemen.

Enligt IVO:s senaste beslut ska situationen på ungdomshemmet nu vara betydligt bättre då flera brister som uppdagades har åtgärdats. Men fortfarande kvarstår alltså frågetecken kring personalens kompetens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet