Foto: TT/Statens institutionsstyrelse

IVO riktar hård kritik mot statligt ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktar hård kritik mot Lövsta ungdomshem. Nu har chefen för ungdomshemmet lämnat sin tjänst och en avdelning stängs tills vidare.

Kritiken från IVO handlar om brister i ledningen, bland dess personal och inom vården.

Och kritiken från IVO får omedelbara följer. En avdelning på hemmet stängs tills vidare, samtidigt som chefen lämnar sitt uppdrag.

Lövsta ungdomshem

Läs mer: Verksamhetsdirektören: ”Mycket ovanligt med sådan skarp kritik”.

IVO:s kritik

Den femtonde mars 2016 genomförde IVO en inspektion av Lövsta ungdomshem, och i samtal med ungdomar framkom uppgifter om fysiskt våld och verbala kränkningar. Även en anställd psykolog kontaktade IVO och berättade om fysiskt övervåld.

– När vi pratade med barnen berättade de om slag i huvudet och att de hade blivit snärtade. Vi har fått liknande signaler tidigare år, säger Kamilla Larsson, IVO.

Samma person uppgav också att personalen på Lövsta använde sig av olämpliga metoder, som i stället för att hjälpa och skydda barn eller unga, provocerade fram reaktioner hos dem som krävde fysiska ingrepp från personalen.

”Enbart förvaring”

Under sommaren har ytterligare två inspektioner genomförts. Det framkom då inga uppgifter om fysiskt våld, däremot uppgifter om verbala kränkningar.

Personal har berättat om att vissa avdelningar har sådan kraftig personalbrist att det inte förekommit någon behandling, utan enbart förvaring.

– I fredags träffade vi en personalgrupp som egentligen bara bekräftade uppgifterna vi fått tidigare. Vi har granskat det här sedan i mars, vi har mycket underlag. Vi har pratat med personal, barn och ledningen, säger Kamilla Larsson, IVO.

Nu begär IVO att Statens institutionsstyrelse inkommer med ett yttrande som beskriver vilka åtgärder som vidtagits för att åtgärda de missförhållanden som kan innebära en fara för de inskrivna barnens liv, hälsa eller säkerhet.

”Ser allvarligt på kritiken”

– Vi ser allvarligt på kritiken från IVO och det är också därför vi agerar snabbt och kraftfullt. Vi har sedan tidigare en handlingsplan för Lövsta och har vidtagit flera åtgärder. De har visat sig inte räcka, säger Robert Stenbom, verksamhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse som driver Lövsta, till sn.se.

SVT Nyheter Sörmland har sökt den avgående chefen för en kommentar, men enligt personal på Lövsta vill hon inte uttala sig. De hänvisar istället till kommunikationsavdelningen på SiS, Statens institutionsstyrelse, som driver hemmet.

Bedriver tvångsvård

Lövsta ungdomshem bedriver tvångsvård i tre former: akutplaceringar, utredningsplaceringar och behandlingsplaceringar. Målgruppen är enligt SiS hemsida skolpliktiga pojkar och flickor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet