Foto: SVT

Efter kritiken: Ännu en avdelning stängs på Lövsta

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en avdelning stängs på det statliga ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad. Under hösten stängdes en avdelning för pojkar, den här gången är den en avdelning för flickor som är föremål för åtgärder.

Ledningen för Lövsta ungdomshem meddelade under fredagen att ytterligare en avdelning stängs igen – tillfälligt.

Tidigare under hösten har en avdelning för pojkar stängts efter att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktat hård kritik mot boendet.

Lövsta ungdomshem

Läs mer: ”Mycket ovanligt med sådan skarp kritik”

Klagomål har kommit både inifrån och utifrån boendet.

Inlåsning ledde till anmälan

Och den senaste måndagen har nya graverande uppgifter framkommit. Flera ungdomar på en avdelning har i ett klagomål till IVO uppgett att de fick sitta inlåsta på sina rum i flera dagar.

Händelsen har bekräftats av vuxna på Lövsta.

Läs mer: Hel avdelning låstes in

Efter att statens institutionsstyrelse (SIS), som är huvudman för ungdomshemmet, utrett händelsen kom man fram till att inlåsningen var att betrakta som ett allvarligt missförhållande.

Det hela föranledde en anmälan till IVO enligt Lex Sarah.

Avdelningen stänger igen tillfälligt

Nu står det klart att den aktuella avdelningen stängs.

Enligt Joachim Reif, tillförordnad institutionschef på Lövsta, handlar det om svårigheter med att rekrytera personal.

– Det har gjorts framsteg på avdelningen. Vi har gjort systematiska kontroller, vi har arbetat med personalen och lyssnat på ungdomarna. Men när hälften av tjänsterna är obesatta så uppstår en omöjlig arbetssituation, säger han.

”En ohållbar arbetssituation”

Reif menar att stängningen av avdelningen inte har så mycket att göra mot den kritik som riktats mot boendet.

– Vi har arbetat med med typer av brister, och vi arbetar löpande med bemötande och etiska värden. Men i detta fallet handlar det om en arbetssituation som inte är hållbar. Det är bättre att landa och starta om än att kraschlanda, säger han.

I ett pressmeddelande från Lövsta ungdomshem står det är att syftet är att ge ”institutionen utrymme att fortsätta arbetet med rekrytering, introduktion av nyanställda, utbildning och andra insatser som är svåra att genomföra medan ordinarie verksamhet pågår”.

Läs mer: Källor på Lövsta: ”Skolan används som bestraffning”

De ungdomar som berörs omplaceras, står det i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet