Saras mamma är mycket kritisk till den vård hennes dotter fått av samhället sedan hon tvångsomhändertogs förra våren.

Mamma kritisk till vården på Lövsta: ”Vår dotter har vårdats i misär”

Uppdaterad
Publicerad

Förra våren omhändertogs Sara, 13 år, av sociala myndigheter. Sedan dess har hon varit placerad på två ungdomshem – som båda stängts efter larm om missförhållanden.

– Vår dotter har vårdats i misär på två olika ställen, säger Saras mamma.

Det har under det senaste året larmats om övergrepp och missförhållanden på det statliga ungdomshemmet Lövsta.

Hård kritik mot Lövsta

I mars riktade IVO hård kritik mot institutionen efter en utredning. Man pekade bland annat på bristande kompetens hos personalen, otillräcklig bemanning och att barnen inte tillförsäkrats en trygg och säker vård. Nu har ny kritik kommit mot SiS, som är huvudman för Lövsta.

Lövsta ungdomshem

En av de avdelningar som tillfälligt stängdes i vintras var Tallhöjden, en låst avdelning för flickor mellan 12 och 16 år.

Ständigt ny personal

Där vistades Sara, som egentligen heter något annat, flera månader för att utredas. Hennes mamma är starkt kritisk till vistelsen där.

– Jag fick ständigt prata med ny personal när jag ringde, jag räknade det till ett 30-tal olika personer. Vi fick ingen veckovis rapportering från personalen om hur det gick för henne, som vi kommit överens om. Jag hade ingen som helst insyn i vad som hände med min dotter.

Rymde från låst avdelning

– Hon lyckades rymma därifrån. Hur lyckas man fly från en låst institution? frågar sig Saras mamma.

Saras mamma upplever inte att hon fick hjälp med kommunikationen med sin dotter under tiden på Lövsta.

– När min dotter var ledsen i telefonen bad jag efter samtalet att en vårdare skulle titta till henne. Jag får svaret att ”det ligger inte för mig att trösta”.

Låste in flickor

– Jag bad personalen att inte berätta högt inför alla flickor att jag var i luren. Att det kanske skulle uppfattas mesigt för min dotter att prata med sin mamma. Men jag fick höra ”du ska inte berätta för mig hur jag ska sköta mitt jobb”.

Enligt ett larm från avdelningen har flickor blivit inlåsta för att de uppträtt flamsigt. Flera personer har även vittnat om att personal låser in sig på sitt eget rum i stället för att umgås med tjejerna.

– Hon var rädd under sin vistelse och berättade om tjejer som blev inlåsta.

”Helt oprofessionellt”

Att avdelningen Tallhöjden tillfälligt hade stängts fick Saras mamma reda på från sin dotter efter placeringen.

– Det visade sig att hon efter Lövsta fortfarande hade privat kontakt med personal där, även i sociala medier. Det är helt oprofessionellt.

Men Lövsta är inte den enda erfarenheten Sara och hennes föräldrar har av ungdomsvård. Under en tid vistades deras dotter på ett privat HVB-boende i Mjölby.

”Inte fått någon vård”

Även det stängdes efter kritik från IVO.

Hittills har hon inget gott att säga om den vård som hennes dotter erbjudits efter att hon omhändertogs förra våren.

– Som jag ser det har hon inte fått någon vård överhuvudtaget. Hon har i stället utsatts för större påfrestningar än om hon hade fått rätt vård från början.

– Det som gör att jag orkar är att IVO också har sett det här som jag har larmat om. Jag tänker på alla de föräldrar som inte orkar strida för de barn som har det vettigt i livet, säger Saras mamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet