Utredningen påbörjades efter att allvarliga övergrepp rapportertas från Lövsta ungdomshem. Foto: SVT

Bristande rättssäkerhet på ungdomshem

Publicerad

Statens institutionsstyrelse (SIS) brister så mycket i sin egenkontroll att de inte kan garantera en god och rättssäker vård till intagna barn. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i en ny utredning.

Övergrepp mot intagna barn från personal och andra allvarliga missförhållanden. Det uppdagades på det statliga ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad under förra hösten.

Som SVT tidigare berättat fick det och andra uppgifter IVO att börja utreda hur det stod till med egenkontrollen hos hemmets huvudman, SIS. Det vill säga hur väl myndigheten kan kontrollera att de egna institutionerna följer de regler som ska styra verksamheten.

Brist på kontroll

SVT har tidigare berättat om uppgifter i en utredning som visade att SIS haft stora problem med att styra sina ungdomshem. Myndighetens generaldirektör pratade i ett mötesprotokoll om att institutioner tidigare fått styra sig själva, utan central kontroll.

Nu är IVO:s utredning klar, och kritiken är hård mot SIS. Enligt IVO är egenkontrollen som SIS genomför så bristfällig att det är fullt möjligt att allvarliga missförhållanden förblir oupptäckta.

Inte åtgärdat tidigare problem

– Det vi säger är att den egenkontroll som SIS har nu inte är tillräcklig för att kunna fånga upp sådana brister som kan påverka rättssäkerheten, säger Katja Engström, inspektör på IVO.

Dessutom ska SIS ha misslyckats med att åtgärda redan kända problem.

– De skickar in anmälningar om allvarliga missförhållanden om samma sak vid flera tillfällen. Då har man inte genom egenkontroll följt upp de åtgärder man vidtog efter första tillfället eftersom missförhållandet uppstod igen, säger Katja Engström.

Ska åtgärda innan 15 september

SIS har nu till den 15 september att redovisa vilka åtgärder man vidtagit för att förbättra situationen. SIS ledning har inte velat svara på SVT:s frågor om utredningen, men hälsar i ett mejl att IVO:s synpunkter är viktiga för dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden på Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet